Trenerski blog

08.03.2014., subota

2vs2 u dvije zone


NAZIV VJEŽBE: 2vs2 u dvije zone
CILJ VJEŽBE: Suradnja 2 igrača u fazi napada, završnica, transformacija iz faze napada u fazu obrane
BROJ IGRAČA: 5
VELIČINA PROSTORA: cca. 40x25m
OPIS VJEŽBE: Teren se sastoji od dvije zone- početne i zone za završnicu. U svakoj zoni nalazi se po jedan obrambeni igrač, a u početnoj se nalaze dva napadača. Cilj napadača je izaći iz početne u zonu za završnicu i postići pogodak, a obrambenih igrača oduzeti loptu i postići pogodak na jedan od malih golova u početnoj zoni ne izlazeći svaki iz svoje zone.

KOMENTARI: Ova vježba je napredna verzija klasične završnice 2 protiv 1, jer se u njoj osim samo završnice dodaje i faza izgradnje igre. Da bi napadači ostvarili glavni cilj, završnicu na gol, moraju obaviti predradnju, a to je iznošenje lopte iz jedne u drugu zonu. Time cijela vježba dobiva progresivan karakter. Također, važno je spomenuti i element transformacije iz faze napada u fazu obrane. U slučaju izgubljene lopte napadači moraju što prije reagirati i postaviti se u obranu.

Oznake: 2vs2, suradnja 2 igrača u fazi napada, završnica, totalni-nogomet.com


19.12.2013., četvrtak

"Zabij gol"



NAZIV VJEŽBE: "Zabij gol"
CILJ VJEŽBE: Kontrola lopte, šutiranje na gol, djelovanje u situacijama 1vs1 u fazi napada i u fazi obrane, transformacija iz faze napada u fazu obrane i obrnuto
BROJ IGRAČA: 11
VELIČINA PROSTORA: cca. 40x30m
OPIS VJEŽBE: Na terenu se nalaze 2 gola, a na svakom golu po jedan golman. Na sredini terena nalazi se zona za igru veličine 30x20m u kojoj se nalaze 6 igrača sa loptama i 3 igrača bez lopti. Cilj igrača sa loptama je što dulje zadržati loptu, a igrača bez lopti oduzeti ju i postići pogodak na jedan od dva gola ne izlazeći iz centralne zone. Igrač kojemu je lopta oduzeta može ju ponovno vratiti u svoj posjed. Ako igrač sa loptom izbaci van terena sam svoju loptu on se ponovno vraća u igru. Ako loptu izbaci igrač bez lopte, igrač čija je lopta izbačena, zajedno sa njom, ispada iz igre.

KOMENTARI: Igra je prvotno započela kao igra izbacivanja lopti van terena. Znači, trojici igrača unutar zone za igru cilj je bio izbaciti lopte svih igrača van terena. Sa ciljem progresije, odnosno postavljanja naprednijih zahtjeva u igru su dodani golovi. Igračima, kao i u samoj igri nogometa nije dovoljno loptu samo izbaciti van terena, već ju smisleno usmjeriti dalje. Igru je najbolje organizirati kao natjecanje. Trojica obrambenih igrača koji su postigli najviše pogodaka su pobjednici.
VARIJACIJE: Igru je moguće prilagoditi prema stupnju razvoja igrača i prema onim kondicijskim sposobnostima na koje želimo utjecati. Pošto će se u igri dogoditi da će igrači nakon dosta velikih napora kod oduzimanja lopte dolaziti u završnicu, iz igre možem maknuti golmane. Igrač u završnici ionako ima pritisak od strane protivnika. Želimo li u većoj mjeri utjecati na izdržljivost igrača, teren se može povećati. Broj igrača sa i bez lopti može biti veći ili manji.




Oznake: zabij gol, kontrola lopte, 1vs1, završnica, totalni-nogomet.com, nogometni trening


27.09.2013., petak

2vs2+2



NAZIV VJEŽBE: 2vs2+2
CILJ VJEŽBE: Suradnja dva centralna igrača u fazi napada uz pomoć bočnih igrača (džokera), suradnja dva igrača u fazi obrane, transformacija iz faze obrane u fazu napada i obrnuto, završnica
BROJ IGRAČA: 7
VELIČINA PROSTORA: cca. 35x25m
OPIS VJEŽBE: U prostoru za igru nalaze se dva napadača, dva obrambena igrača i jedan golman. Van prostora za igru nalaze se dva džokera; jedan na desnoj out liniji, a drugi na lijevoj. Džokeri uvijek igraju za ekipu koja je u posjedu lopte. Igra počinje od dva napadača koji kreću u završnicu prema golu. U toj završnici mogu im pomoći džokeri sa kojima centralni igrači pokušavaju raširiti obrambene igrače iz početnog rasporeda i na taj način lakše postići pogodak. U slučaju da obrambeni igrači obrane gol, tj. prekinu napad, mogu uz pomoć džokera iznijeti loptu kroz jedan od dva mala gola na strani terena s koje su krenuli napadači. U tom slučaju moraju u vođenju lopte proći kroz jedan od golova.

KOMENTARI: Ovdje se radi o dosta dinamičnoj i zanimljivoj vježbi, koja sadrži onaj vrlo bitan element za igrače, a to je završnica. U ovom odnosu igrača jasno se vidi da služi za uigravanje formacija kao što su 4-4-2. Džokeri koji stoje van terena omogućuju napadačima više rješenja, stoga oni akciju mogu završiti suradnjom kroz sredinu ili nakon povratne lopte sa bočne pozicije. Nakon oduzete lopte obrambenim igračima postavljen je zadatak, a to je iznošenje lopte. Vježba, kao i sama nogometna igra, nije završena prekidom napadačke akcije, nego je loptu potrebno proslijediti dalje. Također, ovdje se pojavljuje i jedan vrlo bitan trenutak u nogometnoj igri, a to je transformacija iz faze napada u fazu obrane i obrnuto. Ekipe koje ovu transformaciju mogu napraviti velikom brzinom superiornije su nad protivnikom.
VARIJACIJE: Dinamika ove igre može se povećati ograničenjem broja dodira. Npr. džokeri smiju imati najviše 2 dodira, a igrači u terenu 3, itd. Odnosi igrača i veličina terena u vježbi ovise o formaciji koju uigravamo. Kao što sam napisao, ova je za uigravanje sustava 4-4-2.

Oznake: 2vs2, 2vs2+2, nogomet, trening, 4-4-2, faza obrane, faza napada, transformacija, završnica


01.09.2013., nedjelja

1vs1 sa dvije lopte



NAZIV VJEŽBE: 1vs1 sa dvije lopte
CILJ VJEŽBE: Završnica nakon situacije 1 na 1, postavljanje obrambenog igrača u situaciji 1 na 1, agilnost, eksplozivnost
BROJ IGRAČA: 3
VELIČINA PROSTORA: cca. 15x10m
OPIS VJEŽBE: Jedan napadač stoji 15-ak metara udaljen od gola okrenut prema njemu. Nekoliko metara dalje stoji obrambeni igrač okrenut leđima tom istom golu. Između njih dvojice nalaze se dvije lopte postavljene desno i lijevo od obojice. Cilj napadača je odabrati jednu od dvije lopte, povesti je i pokušati postići pogodak, dok ga obrambeni igrač mora spriječiti. Obrambeni igrač smije reagirati tek kada je napadač dotaknuo jednu od lopti, što napadaču omogućuje da kroz što više promjena smjerova zavara suparnika i sam sebi otvori dovoljno prostora za završnicu.
KOMENTARI: U ovoj zanimljivoj vježbi igrači će "kroz loptu", osim nekih tehničkih i taktičkih elemenata, raditi i na razvoju motoričkih sposobnosti, kao što su agilnost i eksplozivnost. Napadača treba poticati da napravi onoliko promjena smjerova, zaustavljanja i ponovnog kretanja koliko mu je dovoljno da obrambenog igrača izbaci iz ravnoteže i udalji ga od sebe kako bi sa što manje otpora šutirao na gol. Na taj način i jedan i drugi igrač će kroz situaciju iz igre napraviti svrhoviti trening razvoja motoričkih sposobnosti, za razliku od vježbanja bez protivnika, lopte i situacije.


Oznake: SPORT, nogomet, trening, nogometni trening, 1vs1, dribling, završnica, šutiranje na gol, agilnost, eksplozivnost


07.04.2013., nedjelja

Igra na 2 gola- posjed lopte



NAZIV VJEŽBE: Igra na 2 gola- posjed lopte
CILJ VJEŽBE: Ekipno djelovanje u fazi obrane i fazi napada, brza transformacija iz faze obrane u fazu napada, posjed lopte, završnica na gol
BROJ IGRAČA: 12
VELIČINA PROSTORA: 35x25m
OPIS VJEŽBE: Dvije ekipe od po 5 igrača igraju jedna protiv druge na terenu sa postavljenim golovima. U igri sudjeluju i 2 džokera, koji igraju za ekipu u posjedu lopte i koji su ujedno i golmani. Jedna ekipa ima za cilj samo posjed lopte, a druga oduzeti loptu i postići pogodak na bilo koji od dva gola na terenu.
KOMENTARI: Ovu vježbu najbolje je organizirati kao natjecanje tako da se gleda koja će ekipa postići više pogodaka u određenom vremenskom periodu (npr. dvije minute).
Ovom vježbom može se utjecati na nekoliko taktičkih djelovanja, kao što su transformacija iz napada u obranu i presing. Ekipa u posjedu lopte, nakon gubitka istoga, mora što efikasnije djelovati u fazi obrane, pošto protivnička ekipa može postići pogodak na oba gola. Ako se dvije ekipe natječu koja će postići više pogodaka onda automatski i jedna i druga, kada su u ulozi bez posjeda lopte, moraju težiti tome da što više puta prekinu posjed protivnika. To će uspjeti jedino organiziranim i zajedničkim presingom.
VARIJACIJE: Može se igrati i tako da se unutar trajanja jedne igre ekipi u posjedu lopte boduju ostvarenih svakih 8 dodavanja. Protivnička ekipa tada mora raditi još veći pritisak želi li ostvariti pozitivan rezultat.

Oznake: SPORT, nogometni trening, posjed lopte, nogometni teren, presing, dodavanja, završnica


04.04.2013., četvrtak

Šutiranje na gol iz trokuta



NAZIV VJEŽBE: Šutiranje na gol iz trokuta
CILJ VJEŽBE: Primopredaja lopte, brza reakcija u fazi obrane i fazi napada, završnica na gol
BROJ IGRAČA: 5
VELIČINA PROSTORA: 25x15m
OPIS VJEŽBE: 3 napadača stoje u rasporedu trokuta kako je prikazano na slici iznad teksta. Između njih nalazi se jedan obrambeni igrač. Igrač sa loptom ima zadatak uputiti ju jednom od napadača koji mora postići pogodak. Lopta može biti upućena bilo kojem napadaču. U tom trenutku obrambeni igrač mora što brže reagirati i pokušati spriječiti napadača da postigne pogodak.
KOMENTARI: U ovoj vježbi naglasak je na dvije stvari. Jedna je brza reakcija obrambenog igrača, a druga primanje lopte napadača, odnosno prvi dodir. Obrambeni igrač u trenutku upućivanja lopte ne zna kojem će napadaču ona biti upućena, stoga mora biti spreman brzo zatvoriti i jednog i drugog napadača. Napadač, kod primanja, loptu mora usmjeriti dalje od protivnika koji je aktivan u oduzimanju. Tu do izražaja dolazi taj prvi dodir koji je u raznim situacijama u igri vrlo često odlučujući. Vrhunski nogometaši imaju skoro do perfekcije izrađen prvi dodir. Obratite li pozornost na njihovo primanje lopte uočit ćete da je svaki puta usmjeravaju dalje od protivnika ili u slobodan prostor. Savršenim prvim dodirom mnogi igrači prikrivaju neke svoje nedostatke.
VARIJACIJE: Druga varijanta vježbe može biti ta da napadač ima na izbor primanje lopte i udarac na gol ili može odigrati povratnu loptu igraču od kojeg je dobio loptu i njih dvojica kreću u 2vs1 napad.

Oznake: SPORT, nogometni trening, šutiranje, gol, obrana, napad, trokut, dodavanja, brzina, završnica


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.