Trenerski blog

11.07.2013., četvrtak

3vs3



NAZIV VJEŽBE: 3vs3
CILJ VJEŽBE: Postavljanje u fazi obrane u rasporedu dva stopera i jednog defenzivnog veznog, postavljanje u fazi napada sa centralnim veznim i dva bočna igrača, završnica
BROJ IGRAČA: 8
VELIČINA PROSTORA: cca. 35x25m
OPIS VJEŽBE: Trojica napadača igraju protiv trojice braniča. Napadači stoje u rasporedu sa jednim centralnim i dvojicom bočnih igrača, a trojica braniča sa dva stopera i jednim defenzivnim veznim. Ekipa napadača pokušava postići pogodak, ali također moraju i braniti gol u slučaju izgubljene lopte. Trojica braniča pokušavaju spriječiti napadače u postizanju pogotka i postići pogodak na njihov gol. Ekipa napadača igra bez ikakvih ograničenja u kretanjima, a u ekipi braniča dva stopera smiju se kretati samo unutar svoje polovice, a defenzivni vezni samo unutar protivničke polovice. Isto vrijedi i u slučaju osvajanja lopte od strane ekipe braniča- ako defenzivni vezni oduzme loptu napadačima, mora pokušati postići pogodak bez da mu se stoperi priključe u protivničkoj polovici. Isto tako ako stoperi oduzmu loptu napadačima u svojoj polovici moraju što prije proslijediti loptu defenzivnom veznom u protivničkoj polovici.
KOMENTARI: Kada sam kreirao ovu vježbu, osnovni cilj bio mi je naučiti stopere i defenzivnog veznog pravilnom postavljanju u fazi obrane. Ako ta tri igrača stoje u rasporedu u obliku trokuta, tada je defenzivni vezni najistureniji igrač. On je ujedno i prvi blok ove obrambene formacije, te se treba postavljati uvijek iza lopte, nastojeći spriječiti loptu da prijeđe u polovicu obrambenih igrača. Ako se lopta nalazi kod centralnog napadača, defenzivni vezni stat će se također u centralu i povučeno čekati. Dva stopera postaviti će se njemu dijagonalno iza leđa. Ako se lopta nalazi na desnoj ili lijevoj strani, defenzivni vezni pomiče se na istu stranu i stoji iza lopte, pazeći da lopta ne prijeđe u polovicu njegovih stopera u kojoj on više ne smije igrati. Stoperi se također pomiču prema lopti, s time da onaj na čijoj je strani lopta zajedno sa defenzivnim veznim pokušava spriječiti loptu da prijeđe u njihovu polovicu, pošto su nakon toga brojčano inferiorniji u odnosu na protivnika. Onaj drugi stoper stoji dijagonalno iza leđa stoperu koji je izašao na loptu.


Oznake: nogomet, nogometni trening, vježba, 3vs3, napad, obrana, trokut


09.04.2013., utorak

6vs4



NAZIV VJEŽBE: 6vs4
CILJ VJEŽBE: Široko stajanje igrača u fazi napada, zajedničko djelovanje u fazi obrane
BROJ IGRAČA: 10
VELIČINA PROSTORA: cca. 15x15m
OPIS VJEŽBE: U ovoj igri 6 igrača igra posjed lopte protiv 4 suparnika. Igrači stoje u rasporedu prikazanom na gornjoj slici, i to na sljedeći način- u ekipi od šest igrača četvorica stoje izvan prostora za igru, a dvojica unutar. Njihova četiri suparnika svi stoje unutar prostora.
Igra počinje od ekipe šestorice koji moraju dodavanjima ostvariti što duži posjed lopte, dok ekipa četvorice mora taj posjed prekinuti, ne izlazeći iz prostora za igru, tj. ne napadajući vanjske igrače. Nakon što je posjed prekinut, ekipa četvorice pokušava ostvariti što više dodavanja, a od ekipe šestorice, svi igrači pokušavaju u što kraćem vremenu povratiti posjed. To znači da vanjski igrači moraju ući u prostor za igru da bi to ostvarili. Nakon povratka posjeda lopte, ekipa šestorke što prije mora stati u početni raspored i nastaviti sa posjedom.
KOMENTARI: Svi smo mi treneri nebrojeno puta govorili svojim igračima "u fazi napada se raširite, a u fazi obrane skupite". Evo i vježbe koja to automatski zahtijeva od igrača. U rasporedu na početku igre ekipa u posjedu lopte stoji široko. Nakon gubitka posjeda igrači koji su stajali široko moraju ući u prostor za igru i pokušati uzeti loptu. Samim ulaskom u taj prostor ekipa radi gustoću na terenu, odn. skuplja se.
VARIJACIJE: U naprednijoj varijatni može se uvesti bodovanje nakon ostvarivanja određenog broja dodavanja. Npr. ekipa šestorke dobiva jedan bod nakon ostvarenih 8 dodavanja, a ekipa četvorke nakon 5. Na taj način igra će postati još dinamičnija, a ekipa šestorke će još brže morati djelovati u fazi obrane, odn. u fazi oduzimanja lopte.

Oznake: SPORT, nogomet, 6vs4, posjed lopte, obrana, napad, trener, nogometni trening, trening, vježba


01.04.2013., ponedjeljak

Novosti

Video je vjerojatno najbolji način za prikazivanje nogometnih vježbi... Ali organiziranje snimanja, pregledavanje snimaka, montiranje uspješnih akcija, itd., iziskuje dosta vremena i napora. Da ne spominjem i nekoliko totalno bezuspješnih snimanja nakon kojih se nije našlo ni 2-3 minute kvalitetnog materijala. Zato, da bih povećao produktivnost i pojednostavio svoj rad, sam morao naći drugi način prikaza.
Na tržištu se danas nudi jako puno kompjuterskih softvera koji omogućuju vrlo pregledno i detaljno kreiranje nogometnih vježbi. Od mnoštva, trenutno jedan od najpopularnijih i najjednostavnijih je "Tactics Manager Software". "Tactics Manager" je softver koji služi isključivo za skiciranje. Nije kao, recimo, "TactFOOT" ili "TactX" koji imaju mogućnost animacije i pokretanja igrača i rekvizita. Najnovija verzija "Tactics Manager-a" je verzija 1.9, koju zasad imam samo u trial verziji, što mi je bilo dovoljno da kreiram desetak vježbi koje ću ovdje pokazati i objasniti.
Za početak sam napravio malo kazalo za sve one koji ne znaju koji se simboli koriste za određene akcije u dijagramima nogometnih vježbi.



Sad kad smo se pobrinuli da ne bude nesporazuma u tumačenju određenih dijelova dijagrama, možemo krenuti! Javim se brzo sa sljedećim postom...

Oznake: SPORT, nogometni trening, software, Tactics manager, vježba, kazalo


18.12.2012., utorak

NK Trešnjevka- Vježbe dodavanja u trokutu



Ovo je jedan mali set vježbi dodavanja sa igračima koji stoje u rasporedu trokuta. Naglasak kod svih pet prikazanih vježbi je u primo-predaji lopte i u otvaranju. Kod primanja lopte najbitniji je prvi dodir. Prvi dodir se izvodi prema sljedećem rješenju igrača sa loptom. Da bi se zamišljeno rješenje ostvarilo primanje, odnosno prijenos lopte mora biti izvedeno na najefikasniji način.

Oznake: SPORT, nogometni trening, treneri, nk trešnjevka, trokut, dodavanja, vježba, prvi dodir


04.12.2012., utorak

Trening sa visećom loptom



Ovo je video sa nekoliko vježbi na dobroj staroj visećoj lopti. Smatram kako je viseća lopta najbolji rekvizit za poboljšavanje tehnike dodavanja, jer ni na koji drugi način igrač ne može napraviti toliko uzastopnih dodavanja koliko na njoj. Za nju čak nisu ni potrebna ona klasična vješala na koju se obično objesi ova lopta, nego je dovoljan i običan gol, a lopta se može objesiti na prečku.

Uživajte!

Oznake: SPORT, nogometni trening, treneri, viseća lopta, vježba, nk trešnjevka, Zagreb, Hrvatska


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.