Trenerski blog

03.11.2013., nedjelja

Šutiranje na gol nakon primanja lopte sa okretom



NAZIV VJEŽBE: Šutiranje na gol nakon primanja lopte sa okretom
CILJ VJEŽBE: Primanje lopte pod pritiskom, šutiranje na gol, 1vs1 u fazi napada i u fazi obrane
BROJ IGRAČA: 5
VELIČINA PROSTORA: cca. 25x20m
OPIS VJEŽBE: Za ovu vježbu potrebna su 2 gola, 3 igrača i 2 golmana. Golmani brane svaki na svome golu, a igrači stoje po jedan pored svakog gola, dok je treći na sredini terena. Vježba kreće od igrača 1 koji dodaje loptu igraču 2 koji se nalazi na sredini terena. Igrač 2 prima loptu i okreće se prema golu na suprotnoj strani, te šutira. Nakon šuta na gol igrač 2 dobiva loptu od igrača 3, ponovno je prima okrečući se prema golu na suprotnoj strani, te ide u akciju 1vs1 sa igračem 1. U slučaju da igrač 1 oduzme loptu, može postići pogodak na suprotni gol.

KOMENTARI: Da bi ova vježba ima što bolji učinak, vrlo je važno izvoditi je maksimalnim intenzitetom. Igrač 1 čim je dodao loptu igraču 2 izlazi na njega i pokušava mu stati što bliže radi sljedeće akcije u kojoj će igrač 2 primiti loptu od igrača 3 i krenuti 1vs1 sa njim. Igrač 2 u tom će trenutku morati što prije primiti loptu od igrača 1 i šutirati na gol da bi sam sebi omogućio više vremena i prostora za primanje lopte od igrača 3. Primanje lopte ovisit će upravo o tome koliko daleko će se igrač 1 nalaziti od igrača 2.
VARIJACIJE: Kao eventualna progresija ove vježbe može se u zadnjem dijelu dati mogućnost akcije 2vs1. Što znači da igrač 2 u trenutku primanja lopte od igrača 3 ima više opcija. Ako mu igrač 1 onemogućuje okret sa loptom prema golu na koji mora postići pogodak, on može odigrati povratnu loptu igraču 3 i nastaviti se kretati otvarajući prostor samome sebi za dobivanje lopte ili otvarajući prostor igraču 3.

Oznake: SPORT, nogomet, nogometni trening, šutiranje na gol, prijenos lopte, 1vs1, 2vs1, totalni-nogomet.com


01.09.2013., nedjelja

1vs1 sa dvije lopte



NAZIV VJEŽBE: 1vs1 sa dvije lopte
CILJ VJEŽBE: Završnica nakon situacije 1 na 1, postavljanje obrambenog igrača u situaciji 1 na 1, agilnost, eksplozivnost
BROJ IGRAČA: 3
VELIČINA PROSTORA: cca. 15x10m
OPIS VJEŽBE: Jedan napadač stoji 15-ak metara udaljen od gola okrenut prema njemu. Nekoliko metara dalje stoji obrambeni igrač okrenut leđima tom istom golu. Između njih dvojice nalaze se dvije lopte postavljene desno i lijevo od obojice. Cilj napadača je odabrati jednu od dvije lopte, povesti je i pokušati postići pogodak, dok ga obrambeni igrač mora spriječiti. Obrambeni igrač smije reagirati tek kada je napadač dotaknuo jednu od lopti, što napadaču omogućuje da kroz što više promjena smjerova zavara suparnika i sam sebi otvori dovoljno prostora za završnicu.
KOMENTARI: U ovoj zanimljivoj vježbi igrači će "kroz loptu", osim nekih tehničkih i taktičkih elemenata, raditi i na razvoju motoričkih sposobnosti, kao što su agilnost i eksplozivnost. Napadača treba poticati da napravi onoliko promjena smjerova, zaustavljanja i ponovnog kretanja koliko mu je dovoljno da obrambenog igrača izbaci iz ravnoteže i udalji ga od sebe kako bi sa što manje otpora šutirao na gol. Na taj način i jedan i drugi igrač će kroz situaciju iz igre napraviti svrhoviti trening razvoja motoričkih sposobnosti, za razliku od vježbanja bez protivnika, lopte i situacije.


Oznake: SPORT, nogomet, trening, nogometni trening, 1vs1, dribling, završnica, šutiranje na gol, agilnost, eksplozivnost


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.