Trenerski blog

19.12.2013., četvrtak

"Zabij gol"



NAZIV VJEŽBE: "Zabij gol"
CILJ VJEŽBE: Kontrola lopte, šutiranje na gol, djelovanje u situacijama 1vs1 u fazi napada i u fazi obrane, transformacija iz faze napada u fazu obrane i obrnuto
BROJ IGRAČA: 11
VELIČINA PROSTORA: cca. 40x30m
OPIS VJEŽBE: Na terenu se nalaze 2 gola, a na svakom golu po jedan golman. Na sredini terena nalazi se zona za igru veličine 30x20m u kojoj se nalaze 6 igrača sa loptama i 3 igrača bez lopti. Cilj igrača sa loptama je što dulje zadržati loptu, a igrača bez lopti oduzeti ju i postići pogodak na jedan od dva gola ne izlazeći iz centralne zone. Igrač kojemu je lopta oduzeta može ju ponovno vratiti u svoj posjed. Ako igrač sa loptom izbaci van terena sam svoju loptu on se ponovno vraća u igru. Ako loptu izbaci igrač bez lopte, igrač čija je lopta izbačena, zajedno sa njom, ispada iz igre.

KOMENTARI: Igra je prvotno započela kao igra izbacivanja lopti van terena. Znači, trojici igrača unutar zone za igru cilj je bio izbaciti lopte svih igrača van terena. Sa ciljem progresije, odnosno postavljanja naprednijih zahtjeva u igru su dodani golovi. Igračima, kao i u samoj igri nogometa nije dovoljno loptu samo izbaciti van terena, već ju smisleno usmjeriti dalje. Igru je najbolje organizirati kao natjecanje. Trojica obrambenih igrača koji su postigli najviše pogodaka su pobjednici.
VARIJACIJE: Igru je moguće prilagoditi prema stupnju razvoja igrača i prema onim kondicijskim sposobnostima na koje želimo utjecati. Pošto će se u igri dogoditi da će igrači nakon dosta velikih napora kod oduzimanja lopte dolaziti u završnicu, iz igre možem maknuti golmane. Igrač u završnici ionako ima pritisak od strane protivnika. Želimo li u većoj mjeri utjecati na izdržljivost igrača, teren se može povećati. Broj igrača sa i bez lopti može biti veći ili manji.




Oznake: zabij gol, kontrola lopte, 1vs1, završnica, totalni-nogomet.com, nogometni trening


11.12.2013., srijeda

"Prijeđi preko rijeke"



NAZIV VJEŽBE: "Prijeđi preko rijeke"
CILJ VJEŽBE: Kontrola lopte, djelovanje u situacijama 1 protiv 1 u fazi napada i fazi obrane
BROJ IGRAČA: Minimalno 6
VELIČINA PROSTORA: cca. 20x15m
OPIS VJEŽBE: Teren se sastoji od 3 zone- centralne, desne i lijeve. U desnoj zoni nalaze se 4 igrača sa loptama, a u centralnoj 2 igrača bez lopti. Cilj igrača sa loptama je na trenerov znak doći iz desne u lijevu zonu, a igrača bez lopti pokušati spriječiti ih i izbaciti što više lopti van prostora za igru. Igrač kojemu je lopta izbačena više ne sudjeluje u igri. Igra traje dok sve lopte nisu izbačene.

KOMENTARI: Ovdje se radi o jednoj vrlo zabavnoj vježbi posebno pogodnoj za mlađe dobne uzraste, u kojoj je, kao što je već navedeno, prisutno nekoliko elemenata. Igrači sa loptom imaju zadatak iskontrolirati loptu uz prisustvo i pritisak protivničkih igrača. Igrači bez lopte moraju se na pravi način postaviti u situaciji 1 protiv 1 i u ograničenom prostotu pokušati oduzeti loptu.
VARIJACIJE: U igri može sudjelovati i veći broj igrača, a prostor za igru se može povećati ili smanjiti. Igra se može organizirati kao natjecanje. Npr. pobijedila je ona ekipa obrambenih igrača koja je u najmanje krugova uspjela izbaciti sve lopte van prostora za igru. Ili da je pobijedio onaj igrač koji je zadnji ostao sa loptom.



Oznake: prijeđi preko rijeke, kontrola lopte, 1vs1, totalni-nogomet.com, zabavne igre


15.01.2013., utorak

Kontrola lopte

Ok, nakon malo psihologije vraćamo se na blaže teme. Sljedeće poglavlje- Kontrola lopte!

Upravo je kontrola lopte osnova tehničkog učenja u nogometu. To je jedna od prvih stvari koja se uči prilikom upisivanja nogometaša u škole nogometa i jedna od stvari na koju se nadograđuje učenje drugih znanja kroz sve razvojne faze nogometne naobrazbe. Od najranijih početaka bavljenja nogometom cilj je kod igrača razviti savršenu kontrolu lopte sa obje noge. Radi toga učenje ovog tehničkog elementa zapravo nikad ne prestaje, već se u određenim periodima uči više, odnosno manje.
Tu moram citirati Miroslava Ćiru Blaževića iz nedavnog video isječka, u kojem na treningu svojim igračima govori: "Upoznaj se s tom loptom. Postani intiman, krajnje intiman s njom..." Iako je on to rekao na svoj specifičan način, u pravu je. Zbližite se s loptom i ona će vam postati najbolji prijatelj. Naravno, Ćiro je to rekao na treningu seniorske ekipe, što samo još više potvrđuje važnost ovog elementa.
Igrači sa savršenom kontrolom lopte u svakom trenutku igre mogu steći prednost nad suparnikom. Messi, Ronaldo, Iniesta ili Xavi to najbolje dokazuju. Upravo sam nabrojao igrače, koji se za veći dio svog uspjeha mogu zahvaliti genetici i Bogomdanom talentu, ali koji ne bi bili to što jesu da nisu proveli na tisuće sati trenirajući sami sa loptom.

U sljedećem videu nalaze se nekoliko osnovnih vježbi vođenja lopte i driblinga koje radim na treningu sa svojim igračima. Kod svih vježbi cilj je igrače naučiti što pravilnijoj izvedbi i što prije im usaditi pozitivne navike. Jedna od njih je pogled, koji ne smije biti cijelo vrijeme na lopti, nego mora biti i podignut. Ali to je valjda jedna od onih stvari koje trener mora ponavljati godinama... Osim kontrole lopte igrač mora u svakom trenutku znati gdje se nalaze ostali igrači na terenu. Zato je vježbe kontrole lopte najbolje raditi sa više igrača istovremeno unutar označenog prostora (npr. 15x15m). Na taj način igrač obavezno mora držati pogled gore da ne bi došlo do sudara sa ostalima unutar prostora. Radi boljeg prikaza vježbi na videu igrači su vježbe izvodili jedan po jedan.

Oznake: SPORT, nogometni trening, kontrola lopte, tehnička, nk trešnjevka, Zagreb, Hrvatska


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.