Trenerski blog

27.09.2013., petak

2vs2+2



NAZIV VJEŽBE: 2vs2+2
CILJ VJEŽBE: Suradnja dva centralna igrača u fazi napada uz pomoć bočnih igrača (džokera), suradnja dva igrača u fazi obrane, transformacija iz faze obrane u fazu napada i obrnuto, završnica
BROJ IGRAČA: 7
VELIČINA PROSTORA: cca. 35x25m
OPIS VJEŽBE: U prostoru za igru nalaze se dva napadača, dva obrambena igrača i jedan golman. Van prostora za igru nalaze se dva džokera; jedan na desnoj out liniji, a drugi na lijevoj. Džokeri uvijek igraju za ekipu koja je u posjedu lopte. Igra počinje od dva napadača koji kreću u završnicu prema golu. U toj završnici mogu im pomoći džokeri sa kojima centralni igrači pokušavaju raširiti obrambene igrače iz početnog rasporeda i na taj način lakše postići pogodak. U slučaju da obrambeni igrači obrane gol, tj. prekinu napad, mogu uz pomoć džokera iznijeti loptu kroz jedan od dva mala gola na strani terena s koje su krenuli napadači. U tom slučaju moraju u vođenju lopte proći kroz jedan od golova.

KOMENTARI: Ovdje se radi o dosta dinamičnoj i zanimljivoj vježbi, koja sadrži onaj vrlo bitan element za igrače, a to je završnica. U ovom odnosu igrača jasno se vidi da služi za uigravanje formacija kao što su 4-4-2. Džokeri koji stoje van terena omogućuju napadačima više rješenja, stoga oni akciju mogu završiti suradnjom kroz sredinu ili nakon povratne lopte sa bočne pozicije. Nakon oduzete lopte obrambenim igračima postavljen je zadatak, a to je iznošenje lopte. Vježba, kao i sama nogometna igra, nije završena prekidom napadačke akcije, nego je loptu potrebno proslijediti dalje. Također, ovdje se pojavljuje i jedan vrlo bitan trenutak u nogometnoj igri, a to je transformacija iz faze napada u fazu obrane i obrnuto. Ekipe koje ovu transformaciju mogu napraviti velikom brzinom superiornije su nad protivnikom.
VARIJACIJE: Dinamika ove igre može se povećati ograničenjem broja dodira. Npr. džokeri smiju imati najviše 2 dodira, a igrači u terenu 3, itd. Odnosi igrača i veličina terena u vježbi ovise o formaciji koju uigravamo. Kao što sam napisao, ova je za uigravanje sustava 4-4-2.

Oznake: 2vs2, 2vs2+2, nogomet, trening, 4-4-2, faza obrane, faza napada, transformacija, završnica


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.