Trenerski blog

08.03.2014., subota

2vs2 u dvije zone


NAZIV VJEŽBE: 2vs2 u dvije zone
CILJ VJEŽBE: Suradnja 2 igrača u fazi napada, završnica, transformacija iz faze napada u fazu obrane
BROJ IGRAČA: 5
VELIČINA PROSTORA: cca. 40x25m
OPIS VJEŽBE: Teren se sastoji od dvije zone- početne i zone za završnicu. U svakoj zoni nalazi se po jedan obrambeni igrač, a u početnoj se nalaze dva napadača. Cilj napadača je izaći iz početne u zonu za završnicu i postići pogodak, a obrambenih igrača oduzeti loptu i postići pogodak na jedan od malih golova u početnoj zoni ne izlazeći svaki iz svoje zone.

KOMENTARI: Ova vježba je napredna verzija klasične završnice 2 protiv 1, jer se u njoj osim samo završnice dodaje i faza izgradnje igre. Da bi napadači ostvarili glavni cilj, završnicu na gol, moraju obaviti predradnju, a to je iznošenje lopte iz jedne u drugu zonu. Time cijela vježba dobiva progresivan karakter. Također, važno je spomenuti i element transformacije iz faze napada u fazu obrane. U slučaju izgubljene lopte napadači moraju što prije reagirati i postaviti se u obranu.

Oznake: 2vs2, suradnja 2 igrača u fazi napada, završnica, totalni-nogomet.com


05.03.2014., srijeda

Dodavanja u rombu


NAZIV VJEŽBE: Dodavanja u rombu
CILJ VJEŽBE: Dodavanje lopte, primanje lopte, suradnja 2 igrača u fazi napada
BROJ IGRAČA: 6
VELIČINA PROSTORA: cca. 35x25m
OPIS VJEŽBE: U prvoj vježbi igrač 1 vodi loptu do sredine prostora za vježbu i dodaje ju igraču 2 koji se nalazi na čelu suprotne kolone. Igrač 2 prima loptu i kreće na lijevu ili desnu stranu, te dodaje loptu igraču 3. Igrač 3 odigrava povratnu loptu igraču 2 i trči u širinu tražeći loptu u dubinu. Igrač 2 mu je tamo i odigrava, a igrač 3 vodi loptu prema koloni sa koje je akcija počela.
U drugoj vježbi sve je isto kao i u prvoj, samo što umjesto vođenja i dodavanja na početku, igrač 1 dodaje dugu loptu po zraku igraču 2.

Oznake: dodavanje lopte, primanje lopte, suradnja 2 igrača u fazi napada, totalni-nogomet.com


02.03.2014., nedjelja

Posjed lopte 4vs4vs4+2


NAZIV VJEŽBE: Posjed lopte 4vs4vs4+2
CILJ VJEŽBE: Progresija nakon posjeda lopte, korištenje širine i dubine terena
BROJ IGRAČA: 14
VELIČINA PROSTORA: 55x35m
OPIS VJEŽBE: U jednoj polovici terena igra se posjed lopte 4 protiv 4 sa 2 džokera koji stoje van terena na bočnim pozicijama. Ekipa u posjedu lopte mora ostvariti 6 uzastopnih dodavanja dodavajući se između sebe i koristeći džokere. Nakon 6 dodavanja lopta se upućuje ekipi koja se nalazi u drugoj polovici terena. Posjed se tada nastavlja tamo, a ekipa koja nije oduzela loptu u prvoj polovici isto pokušava u drugoj. Džokeri također prate loptu i sada sudjeluju u igri na drugoj strani, također van terena. Kada obrambena ekipa oduzme loptu odmah je upućuje u suprotnu polovicu, a ekipa koja ju je izgubila odlazi tamo i pokušava ju oduzeti.

KOMENTARI: Cilj ove igre je u posjedu lopte raširiti protivnika koristeći džokere i onemogućiti im oduzimanje lopte. Igrajući ovu igru bez džokera igrači će se često grupirati na sredini terena želeći što prije ostvariti potreban broj dodavanja. Korištenjem džokera u igri će se otvoriti prostor u kojemu će se moći ostvariti posjed.
VARIJACIJE: Da bi se igra više usmjerila na korištenje širine, može se dodati zahtjev da ekipa u posjedu mora ostvariti dodavanje sa barem jednim ili oba džokera.

Oznake: posjed lopte, totalni-nogomet.com, nogomet, trening


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.