Trenerski blog

27.11.2013., srijeda

4vs4vs4



NAZIV VJEŽBE: 4vs4vs4
CILJ VJEŽBE: Posjed lopte, progresija nakon posjeda lopte, transformacija iz faze napada u fazu obrane i obrnuto
BROJ IGRAČA: 12
VELIČINA PROSTORA: cca. 40x20m
OPIS VJEŽBE: Teren za igru sastoji se od dva polja. U jednome ekipa A igra posjed lopte protiv ekipe B, a u drugom polju ekipa C čeka loptu iz prvog polja. Cilj ekipe A je napraviti 5 dodavanja i loptu proslijediti u drugo polje ekipi C. Ako ekipa B nije oduzela loptu u prvom polju, mora isto pokušati u drugome. Kada je ekipa B oduzela loptu jednoj od protivničkih ekipa, automatski je upućuje u suprotno polje, a ekipa koja je loptu izgubila ide za loptom i pokušava je oduzeti ekipi koja je u posjedu.

KOMENTARI: Ovo je jedna od vježbi koja spada u progresivan posjed lopte. Nekoliko puta sam već napisao kako pravi posjed lopte mora imati nekakav cilj, a ne samo držanje lopte u nedogled. Ekipa u posjedu lopte nakon ostvarenih 5 dodavanja ima priliku osloboditi se pritiska protivnika upućivanjem lopte na dio terena gdje protivnika uopće nema. Obrambena ekipa tada treba napraviti što veći pritisak na ekipu koja prima loptu kako bi ju što prije oduzela. Kada je obrambena ekipa oduzela loptu, ekipa koja ju je izgubila brzom transformacijom iz faze napada u fazu obrane loptu još stigne oduzeti prije nego ona napusti njihovo polje i tako u kratkom roku povratiti posjed.
VARIJACIJE: Ovisno o znanjima i sposobnostima pojedinaca u ekipi, broj potrebnih dodavanja se može povećati ili smanjiti. Također, moguće je uvesti jednog ili dva džokera koji će igrati za ekipu koja je u posjedu.

Oznake: 4vs4vs4, posjed lopte, faza napada, faza obrane, totalni-nogomet.com


03.11.2013., nedjelja

Šutiranje na gol nakon primanja lopte sa okretom



NAZIV VJEŽBE: Šutiranje na gol nakon primanja lopte sa okretom
CILJ VJEŽBE: Primanje lopte pod pritiskom, šutiranje na gol, 1vs1 u fazi napada i u fazi obrane
BROJ IGRAČA: 5
VELIČINA PROSTORA: cca. 25x20m
OPIS VJEŽBE: Za ovu vježbu potrebna su 2 gola, 3 igrača i 2 golmana. Golmani brane svaki na svome golu, a igrači stoje po jedan pored svakog gola, dok je treći na sredini terena. Vježba kreće od igrača 1 koji dodaje loptu igraču 2 koji se nalazi na sredini terena. Igrač 2 prima loptu i okreće se prema golu na suprotnoj strani, te šutira. Nakon šuta na gol igrač 2 dobiva loptu od igrača 3, ponovno je prima okrečući se prema golu na suprotnoj strani, te ide u akciju 1vs1 sa igračem 1. U slučaju da igrač 1 oduzme loptu, može postići pogodak na suprotni gol.

KOMENTARI: Da bi ova vježba ima što bolji učinak, vrlo je važno izvoditi je maksimalnim intenzitetom. Igrač 1 čim je dodao loptu igraču 2 izlazi na njega i pokušava mu stati što bliže radi sljedeće akcije u kojoj će igrač 2 primiti loptu od igrača 3 i krenuti 1vs1 sa njim. Igrač 2 u tom će trenutku morati što prije primiti loptu od igrača 1 i šutirati na gol da bi sam sebi omogućio više vremena i prostora za primanje lopte od igrača 3. Primanje lopte ovisit će upravo o tome koliko daleko će se igrač 1 nalaziti od igrača 2.
VARIJACIJE: Kao eventualna progresija ove vježbe može se u zadnjem dijelu dati mogućnost akcije 2vs1. Što znači da igrač 2 u trenutku primanja lopte od igrača 3 ima više opcija. Ako mu igrač 1 onemogućuje okret sa loptom prema golu na koji mora postići pogodak, on može odigrati povratnu loptu igraču 3 i nastaviti se kretati otvarajući prostor samome sebi za dobivanje lopte ili otvarajući prostor igraču 3.

Oznake: SPORT, nogomet, nogometni trening, šutiranje na gol, prijenos lopte, 1vs1, 2vs1, totalni-nogomet.com


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.