Trenerski blog

11.07.2013., četvrtak

3vs3



NAZIV VJEŽBE: 3vs3
CILJ VJEŽBE: Postavljanje u fazi obrane u rasporedu dva stopera i jednog defenzivnog veznog, postavljanje u fazi napada sa centralnim veznim i dva bočna igrača, završnica
BROJ IGRAČA: 8
VELIČINA PROSTORA: cca. 35x25m
OPIS VJEŽBE: Trojica napadača igraju protiv trojice braniča. Napadači stoje u rasporedu sa jednim centralnim i dvojicom bočnih igrača, a trojica braniča sa dva stopera i jednim defenzivnim veznim. Ekipa napadača pokušava postići pogodak, ali također moraju i braniti gol u slučaju izgubljene lopte. Trojica braniča pokušavaju spriječiti napadače u postizanju pogotka i postići pogodak na njihov gol. Ekipa napadača igra bez ikakvih ograničenja u kretanjima, a u ekipi braniča dva stopera smiju se kretati samo unutar svoje polovice, a defenzivni vezni samo unutar protivničke polovice. Isto vrijedi i u slučaju osvajanja lopte od strane ekipe braniča- ako defenzivni vezni oduzme loptu napadačima, mora pokušati postići pogodak bez da mu se stoperi priključe u protivničkoj polovici. Isto tako ako stoperi oduzmu loptu napadačima u svojoj polovici moraju što prije proslijediti loptu defenzivnom veznom u protivničkoj polovici.
KOMENTARI: Kada sam kreirao ovu vježbu, osnovni cilj bio mi je naučiti stopere i defenzivnog veznog pravilnom postavljanju u fazi obrane. Ako ta tri igrača stoje u rasporedu u obliku trokuta, tada je defenzivni vezni najistureniji igrač. On je ujedno i prvi blok ove obrambene formacije, te se treba postavljati uvijek iza lopte, nastojeći spriječiti loptu da prijeđe u polovicu obrambenih igrača. Ako se lopta nalazi kod centralnog napadača, defenzivni vezni stat će se također u centralu i povučeno čekati. Dva stopera postaviti će se njemu dijagonalno iza leđa. Ako se lopta nalazi na desnoj ili lijevoj strani, defenzivni vezni pomiče se na istu stranu i stoji iza lopte, pazeći da lopta ne prijeđe u polovicu njegovih stopera u kojoj on više ne smije igrati. Stoperi se također pomiču prema lopti, s time da onaj na čijoj je strani lopta zajedno sa defenzivnim veznim pokušava spriječiti loptu da prijeđe u njihovu polovicu, pošto su nakon toga brojčano inferiorniji u odnosu na protivnika. Onaj drugi stoper stoji dijagonalno iza leđa stoperu koji je izašao na loptu.


Oznake: nogomet, nogometni trening, vježba, 3vs3, napad, obrana, trokut


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.